fbpx
Skip to main content

Mel

Vi tilbyder dig nymalet mel af: hvede, ølandshvede, durum, hvid hvede, rug og spelt. Alt sammen malet på vores langsomt-gående stenkværn. Vi formaler hele kornet med kimen, som indeholder hoveddelen af kornets protein, E-vitamin og de gode flerumættede fedtsyrer.
Kornet indeholder selvfølgelig også vigtige vitaminer og mineraler, bl.a. E-vitamin og folinsyre.

Melet er ikke tilsat ascorbinsyre.

Vi formaler kun kornet én gang
Vær opmærksom på at opbevare melet korrekt; tørt, mørkt og køligt!

Vejledning med høsten 2023

Melet er knapt så stærkt som høsten 2022!, men en god og stærk mel med høje protein og glutental . Kør eller ælt til dejen er smidig og blank.

Hvede:
Vi har i høståret 2023 dyrket sorten ”Amaretto” Det er en vårhvede-sort, som giver en høj bagekvalitet. Vårafgrøder giver generelt et mindre udbytte med en rigtig god bagekvalitet. Man bruger hvedemelet som vanligt i de opskrifter, man har, dog skal man holde lidt mel tilbage – da dejen suger væske under hævningen.
Vi maler i følgende fraktioner: hvedemel, grov hvedemel og grahamsmel.

Spelt:
Spelt ligner vårhvede meget, man kalder den også ur–hvede. Det bedste speltbrød får man, hvis man laver en blød dej. Dejen skal være så blød, at den ikke kan slås op, men ikke så blød, at man må hælde den i formen.
Vi har valgt sorten ”Oberkulmer Rotkorn”, da den egner sig til dyrkning under vore himmelstrøg.

Vår Durum:
Sorten er ”Orjaune”. Rent bageteknisk får man ved brugen et meget saftigt brød. Melet er også meget velegnet til pastafremstilling og til pizzabagning.

Hvid hvede:
Sorten er ”Circon”
Hvid hvede er er hvedesort, hvor skallen er lys – i modsætning til alm. hvede, hvor skallen er rødlig. Til den røde farve knytter der sig bitterstoffer. Vi kan derfor med hvid hvede, male et fuldkornsprodukt, der har et lysere udtryk og en mildere smag. Fuldkorn sikrer de vigtige fibre, vitaminer og mineraler og intet af kornet er sigtet fra efter formaling – dvs. en udmalingsgrad på 100%.

Rug:
Sorten er ”Rekrut”
Vi dyrker rug på et lettere sandet areal. Rug er lettere tørkeresistent. Dvs. at den tåler at blive dyrket på netop sandede arealer, uden stor vandbinding i jorden.Vi formaler fuldkornsrugmel, dvs. udmalingsgrad på 100 % og laver desuden rugsigtemel.

Purpur hvede Vi maler purpurhveden i fuldkornsfraktion dvs. en udmaling på 100 % – intet af kernen er sorteret fra. Smagen er utrolig dejlig- rigtig korn- fyldig!

Ølandshvede:
Ølandshveden, som også er en urhvede, er i meget nærmere familie med spelt end de moderne kornsorter. Hveden har et højt protein- og glutenindhold og har en vidunderlig ’blød’ og sødmefyldt smag. Ølandshvede er en såkaldt landhvede, der formentlig ikke har ændret sig gennem de sidste århundreder. Den er knap så tung at bage med som spelt og minder også en del om durum, som laver en meget sej og gummiagtig dej.
Men i modsætning til disse to slags korn er den nemmere at bage med ren, bare man bruger en opskrift med meget væske i dejen, da melet suger væske under æltning og efterfølgende hævning.
Når du bager med ren Ølandshvede, så vær opmærksom på at ælte dejen MEGET længe. Bliv ved med at ælte, til der fremkommer lange, seje proteintråde.

0
Din kurv
  • No products in the cart.