fbpx
Skip to main content

Brød & Kager

I Gårdbutikken finder du altid mange forskellige slags friskbagte brød og kager. 

Brød

Hos Fru Møllers Mølleri kan du købe friskbagt brød. Og lad os sige det med det samme. Vi elsker at bage. Det er en nærmest meditativ proces, en kreativ leg, som alle kan være med til. At bage sammen med sine børn er sjovt – og så snakker man så hyggeligt, når man står der i duften af de gode råvarer. Sundt for både krop og sjæl.

Nymalet mel, som er malet med kimen, er et fantastisk produkt. Dejen “lever” på en helt speciel måde, når vitaminer, mineraler og olier stadig er tilstede. Glæd dig. Også til smagen. Du kan smage at det er korn. Med sommerens sol og energi gemt til dig fra kornet.

Når du selv vil bage brød med melet fra Fru Møllers Mølleri, kan vi anbefale langtidshævning. Når dejen får lov til at ligge natten over, får smagen og aromastofferne lov til at udvikle sig. Næringsstofferne i dejen/brødet bliver nemmere tilgængelige for os mennesker, når de via de naturlige enzymer spaltes. Men melet kan sagtens anvendes i de opskrifter, du er vant til at bruge, både til brød og kager.

Hvis du er vant til at veje dine mel-ingredienser af, skal du holde noget af melet tilbage, da vores mel vil suge mere væske pga. af det noget højere fiberindhold

Noget om langtidshævning

Fordele ved lang hævetid
Lang hævetid (minimum 10 timer) har stor betydning for brødets smag, konsistens, holdbarhed og næringsværdi.

Under hævningen omsætter gærcellerne kulhydrat til kuldioxid, som får brødet til at hæve, og alkohol, som giver smag til brødet. Samtidig udvikles mælkesyrebakterier, som giver yderligere luft og smag og forlænger holdbarheden (4-5 dage ved stuetemperatur). Desuden sker en lang række kemiske processer, hvor den vigtigste er nedbrydelsen af fytin.

Fytin findes især i kornets skaldele og hæmmer optagelsen af mineraler, særlig calcium og zink.

Heldigvis findes der i al slags korn et enzym, fytase, der kan nedbryde fytinet og derved gøre mineralerne tilgængelige for kroppen. Nedbrydningen kræver fugtige og let syrlige omgivelser og regnes for fuldbragt efter ca. 10 timer.

Lang hævetid, hvor dejen syrner ganske let, giver således ideelle betingelser for nedbrydningen af fytinet.

Da en af de store ernæringsmæssige fordele ved fuldkornsmel netop er det store indhold af mineraler, der især findes i kornets skaldele, er det klart bedst, at du langtidshæver dine brød. Det giver også en meget bedre smag.

Kager

Er I til lækre kager? Uhmm, det er vi. Især når de er bagt med nymalet mel. Vi bruger kun få og friske råvarer, så man virkelig kan smage hvad det er man spiser – og vi bager kun med rigtigt smør! Ren smag – ren nydelse.

Vi har altid et udvalg af smørbagte småkager i praktisk emballage.

Festkager

Husk at vores dygtige konditor også laver festkager til særlige lejligheder.

0
Din kurv
  • No products in the cart.